Önemli Bilgiler
BAĞLAMA KÜTÜĞÜ RUHSATNAMESİ
Sevgili Kaptanlarımız,
 
Sıkça duyduğunuz ” Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi ” konusuna değinmek istiyoruz.
 
Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesini arabanızın ruhsatnamesine benzetebiliriz. Yani Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi olmayan bir tekne ruhsatsız otomobil gibidir. Yasal değildir, kanunen satışını  yapamaz, mülkiyet hakkınızı ispat edemezsiniz.
 
“Denizcilik Müsteşarlığı ” internet sitesinde de açıklandığı gibi...
 
1- Bağlama kütüğüne;
      a) 18 GRT’nin altındaki   tüm ticari gemiler,
      b) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın; boyu ve gros tonilatosu ne olursa olsun ticari amaçla işletilen deniz ve iç su araçları ile özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları zorunlu olarak kaydedilir.
      c) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın yabancı uyruklu gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları talep olması ve İdare tarafından uygun bulunması halinde kayıt edilir.
 
2- Yönetmelik kapsamındaki gemi, deniz ve iç su araçlarının mâlik veya işletenleri,  gemi, deniz ve iç su araçlarını bağlama kütüğüne kayıt ettirmek ve ruhsatname almak zorundadır.
3- İlk defa kayıt edilecek veya kayıt değişikliği yapılacak gemi, deniz ve iç su araçları  için, iktisap veya kayıt değişikliğini gerektiren işlem tarihinden itibaren bir  ay içerisinde yazılı olarak ilgili başkanlığa başvurulur.
4- Mâlik veya işleten, gemi, deniz ve iç su aracını istediği bağlama kütüğüne kaydettirebilir.
5- BAĞLAMA KÜTÜĞÜNE KAYIT  AŞAMALARI;
   a) Gemi, deniz ve iç su aracı için internet üzerinden isim talebinde bulunulması  ve ad onayının alınması,
   b) Tonaj ölçümü için ilgili Liman Başkanlığına müracaat edilmesi,
   c) Liman Başkanlığınca tonaj ölçümünün yapılarak, tonilato  belgesinin düzenlenmesi,
   d) Bağlama kütüğüne kayıt için talep dilekçesi ile müracaat  edilmesi,
   e) Bağlama kütüğüne kayıt işleminin tamamlanarak ruhsatnamenin düzenlenmesi.
6- İlk defa kayıt edilecek gemi, deniz ve iç su  araçlarının malikleri kayıt talebinden önce ölçümü yapacak liman başkanlığına  başvurarak isim onayı almak zorundadır. Bunun için önce teknesini vereceği isim için internet üzerinden talepte bulunması gerekmekte olup, gemi, deniz ve iç su araçlarına isim talebi başvurusunun internet üzerinden yapılması zorunludur. Bu çerçevede, Müsteşarlığımızın resmi internet sitesine girilerek online işlemler http://www.denizcilik.gov.tr  bölümündeki “Gemi İsim  İşlemleri” linkinden veya direkt olarak https://atlantis.denizcilik.gov.tr/gemi_isim/web/basvuru_adim0.asp?rf=self adresinden isim  onayı başvurusu yapılmaktadır. İlgili internet sayfasına girilmesiyle birlikte tüm işlemlerin adım adım nasıl yapılacağı detaylarıyla anlatılmaktadır.
İlk defa kayıt edilecek gemi, deniz ve iç su aracının mâliki veya işleteni, kayıt talebinden önce, seçtiği adın mükerrer olup olmadığının teyidini elektronik ortamda yapar. Programca hazırlanan  talep dilekçesinden çıktı alarak, isim teyidiyle birlikte talep tarihinden itibaren  iki ay içerisinde onaylanması için ilgili başkanlığa iletir. Başkanlık talebi değerlendirerek sonuçlandırır.
İdare tarafından onaylanmış ad, onay tarihinden itibaren iki ay içinde kullanılmadığı takdirde, sistem tarafından otomatik olarak serbest bırakılır.
7- Başkanlıklarda tutulan bağlama kütüklerine kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının adı, ilgilinin talebi, İdarenin onayı ile değiştirilebilir. Satış veya çok özel bir gerekçe olması ve bu gerekçenin belgelenmesi halleri dışında isim değişikliği yapılmaz. Satış yapılması halinde, yeni mâlik satış tarihinden  itibaren üç ay içinde bu hakkını kullanabilir.
Bağlama kütüğüne kayıtlı olan gemi, deniz ve iç su araçlarının ad değişikliklerinde mâlik veya işleten, seçtiği yeni adın mükerrer olup olmadığının teyidini elektronik  ortamda yapar. Programca hazırlanan talep dilekçesinden çıktı alarak, isim teyidi ve değişiklik gerekçesine ait belgeler ile bağlama kütüğünü tutan başkanlığa müracaat eder. İlgili başkanlık, yapılan talebi değerlendirerek olumlu bulunması halinde    değerlendirmek üzere elektronik ortamda İdareye gönderir. Talep dilekçesi ve ilgili belgeler daha sonra gönderilir.
8-BAĞLAMA KÜTÜĞÜNE KAYIT İÇİN GEREKLİ  BELGELER;
Bağlama kütüğüne  kayıt, gemi, deniz ve iç su aracının mâlik veya işletenleri yahut vekilleri veyahut  kanuni temsilcilerinin yazılı talebi üzerine yapılır. Talep, yazılı olarak bağlama kütüğünü tutmakla yükümlü ilgili başkanlığa yapılır.
Talep dilekçesi, İdarenin belirleyeceği forma uygun olarak talep sahibince doldurulup imzalanır ve ilgili başkanlığa verilir. Talebin yapıldığı tarih ve saat, dakikasıyla birlikte bağlama kütüğü kayıt memuru  tarafından dilekçe üzerine kayıt edilir ve imzalanır. Talep bu saat itibariyle yapılmış  sayılır.
Gemi, deniz ve  iç su araçlarının bağlama kütüğüne kaydedilmesi için gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.
a) Talep dilekçesi,
b) Talep sahibi gerçek kişi ise T.C. kimlik numarası,  tüzel kişilik ise vergi numarası,
c) Yabancılar için pasaport bilgileri,
ç) Hak sahibi olduğuna ilişkin belge,
d) Tonilato belgesi veya ölçüm raporu,
e) İdare tarafından gerekli görülebilecek diğer belgeler.
Ayrıca, başvuru sırasında boyu 5 m den küçük olanlar haricindeki tüm gemi, deniz ve iç su araçları  için ruhsat harcının yatırıldığını gösterir belgenin de ibraz edilmesi  gerekmektedir.Yani eskiden olduğu gibi motor gücü belli bir değeri aşan teknelerin kayıt edilmesi zorunluluğu kalkmıştır. Boyu 5,00 m ve üzerindeki bir tekne  1 Hp motorlu olsa dahi yıllık harca tabidir. Boyu 4,99 m olan 200 Hp  gücündeki bir tekne ise harçtan muaftır.
9- Ruhsatnameler, harca tabi olup olmadığına bakılmaksızın her yıl vize edilir. Vize işlemleri, ruhsatname düzenlemeye yetkili başkanlıklar tarafından yapılır. Vizenin geçerlik süresi bir yıldır. Özel kullanıma tahsisli gemi, deniz ve iç su  araçlarının vizeleri beş yıla kadar (5 yıl dahil) yapılabilir. Yeni vize süresi,  bir önceki vize sürenin bittiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
Süresinde vize edilmeyen ruhsatnameler vize edildiği tarihe kadar geçersizdir. Zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve iç su araçlarına, denizcilik  mevzuatına göre verilmesi zorunlu belgeleri düzenlenmez, liman ve iç su dâhilinde bile olsa sefere çıkmasına izin verilmez. Çıkanlar, seferden men  edilerek en yakın limanda bağlanır.
Zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve iç su aracının mâliki ve işletenine, tescil edilmemesi veya vize yaptırılmaması nedeniyle tahsil edilemeyen ruhsat ve vize harç tutarının iki katı kadar idari para cezası  başkanlıklar tarafından verilir.
10-Gemi, deniz ve iç su araçlarına  düzenlenecek ruhsatnameler ve bunların vizeleri, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin “XIII- Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar” bölümünde belirlenen harca tâbidir. Buna göre, oluşturulan bağlama kütüklerine kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarına verilecek ruhsatnamelerden ve bunların vizelerinden (Gemi, deniz  ve iç su aracının boyuna göre):
KATEGORİ
UZUNLUK
HARÇ TUTARI
2009 Yılı
2010 Yılı
2011 Yılı
5 metreye kadar olanlar
0,00 m – 4,99 m
Harc’a tabi değil
Harc’a tabi değil
Harc’a tabi değil
5 metreden 9 metreye kadar olanlar
5,00 m – 8,99 m
200 TL
220 TL
236,90 TL
9 metreden 12 metreye kadar olanlar
9,00 m –11,99 m
400 TL
440 TL
473,80 TL
12 metreden 20 metreye kadar olanlar
12,00 m – 19,99 m
800 TL
880 TL
947,70 TL
20 metreden 30 metreye kadar olanlar
20,00 m – 29,99 m
1.600 TL
1.760 TL
1.895,50 TL
30 metreden büyük olanlar
30,00 m ve üzeri
3.200 TL
3.520 TL
3.791,00 TL
 
11- HARÇ ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE MÜEYYİDESİ;
(1) Ruhsatnamesi olmayan veya  zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve iç su araçlarına, denizcilik mevzuatına göre
verilmesi zorunlu belgeleri düzenlenmez, liman ve iç su dâhilinde bile olsa sefere çıkmasına izin verilmez.
(2) Seferden men yaptırımı ilgilisine tebliğ edilir. Keyfiyet yetkili Sahil Güvenlik Bot Komutanlıklarına bildirilir. Bu yaptırıma uyulupuyulmadığı, gemi ve deniz araçları  için Sahil Güvenlik Bot Komutanlıkları tarafından takip ve kontrol edilir.
(3) İç sularda, ikinci fıkrada belirtilen takip ve kontroller jandarma veya emniyet teşkilatı yahut belediyenin ilgili birimi tarafındanyerine getirilir.
Konuya ilişkin daha detaylı bilgiye http://www.denizcilik.gov.tr/dm/BK/soru_cevap.html linkinde ulaşabilirsiniz
.
Saygı ve Sevgilerimizle.
Alamut Yelkencilik.
  
8455 kez okundu

Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret273750
Saat