Önemli Bilgiler

Kekamoz

Tekneler karaya alındığında, ilk müdahalede üzerinde isteğimiz dışında barınan yosunlardan midyelerden vs tüm ürünlerden arındırılır. Teknelerin gövde yapım malzemesine göre ve amaca göre temizlik tercihi yapılır.

Tekneler suda kaldıkları sürece fiziksel ya da kimyasal birçok dış etkiyle zarar görürler. Deniz suyunda bulunan tuz ve kimyasal maddeler çelik, ahşap veya fiberden yapılan teknelere zarar verirler. Aynı şekilde dalga ve rüzgâr gibi fiziksel etmenlerde teknenizde hasar oluştururlar.

Teknelere en çok zararı verenler ise teknelerin altına yapışan küçük mikro organizmalı yaratıklardır. Bu olaya Kekamoz denir. Limanlarda uzun süre hareketsiz kalan teknelerin karinasında zamanla yosun tutar ve midyelerin doğal yaşam koşullarına imkan verirler. Bu durum hem teknenin hızını keser hem de özellikle ahşap teknelere büyük zarar verir.

Bu nedenle, teknelerin su hattı boyunca yüzeyleri, yosun, midye vs. gibi canlıların yer edinmemesi için zehirli boyalar üretilmiştir. Zehirli boyaların dayanma süreleri vardır. Genelde yarışan tekneler, az zehirli boyaları tercih ederek, sürtünmenin zararlı etkisini en aza indirirler.

Zehirli boya seçiminde teknenin bağlı kaldığı bölge, teknenin seyir hızı, kullanılma sıklığı ve kullanılma amacı göz önünde alınmalıdır. Zehirli boya üreticileri yumuşak ve sert tipte olmak üzere iki tipte zehirli boya üretmeltedirler. Zehirli boyalar, teknelerin seyirleri sırasında eriyerek kendileri atarlar. Yumuşak tipteki zehirli boyalar hızları yüksek olmayan teknelerde kullanılır. Tekne seyire çıktığında, teknenin altındaki su akışı ile boya erimeye başlar. O yüzden 2-3 kat uygulama yapılmaldıır. Sert tip zehirli boyalar ise hızlı seyir yapan sürat teknelerinde kullanılırlar, daha çabuk eridikleri için 6 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir.

 

Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam38
Toplam Ziyaret271176
Saat